I sin produktion har Rawfoodshop idag en digital tabletop etikettpress –T2-C från TrojanLabel samt en QL-300 från QuickLabel som är världens första tonerbaserade etikettskrivare med 5 färger, finns även i en modell med enbart CMYK. Mer info hittar ni via länkarna på respektive skrivare!Läs om Rawfoodshop´s resa!

– Skandinaviens största ekologiska raw food butik på nätet trycker alla sina etiketter själva.

Allt började i Malmö år 2010 där grundaren Rebecca Larsson, en matentusiast och amatörkock, hörde talas om en kurs kring levande föda. Uppvuxen på en bondgård hade alltid passionen för naturliga råvaror funnits där. Men nu tändes plötsligt intresset för vetegräs, groddar, fröer, svampar, rötter, örter och andra nyttigheter. Rebecca Larsson anmälde sig till kursen för att lära sig mer.

”Vissa trodde att jag hamnat i en livskris”, säger hon.

Rawfood

– också kallat levande föda eller råkost, är oprocessad mat som inte hettats upp över 42 grader för att behålla alla enzymer och vitaminer.
Rebecca ville gärna fortsätta sin resa med levande föda men upptäckte att kunskapen och utbudet av produkter var mycket begränsat i Sverige. För att ta sin nyfikenhet vidare vände hon sig västerut.

”I USA har rawfood vuxit som en motpol till skräpmatskulturen. Jag åkte till San Francisco och utbildade mig till rawfood-kock. Då öppnades en helt ny värld.”

Med sig hem hade hon nya kunskaper – och en klar affärsidé. Efter detta inleddes importen av utvalda råvaror, och även e-handeln startade.


”Jag visste från början att jag ville paketera under eget varumärke, just för att kunna följa varan hela vägen från grödan till den helt färdiga påsen.”

Den första fysiska butiken öppnades i Malmö. Butiken är fortfarande kvar, men för att kunna växa ytterligare, flyttade övrig verksamhet till nya, stora fabrikslokaler i Rebeccas hemtrakter i Blekinge.
Sortimentet breddas hela tiden och innefattar idag naturliga kosttillskott, superfoods, glutenfria bakingredienser, råvaror till hemmagjord kroppsvård och en massa mer. Rebecca arbetar fortfarande med inköp och produktutveckling och försöker alltid ligga i framkant och tänka innovativt.
Hennes ”livskris” omsätter idag 58 miljoner och har prisats som årets Gasellföretag av Dagens Industri.

Hur kom det sig att ni började trycka era etiketter själva?

”Jag träffade Techprint på en mässa 2012 och visste inte då att man kunde trycka snygga etiketter i färg själv. Det kändes helt rätt i ett uppstartsskede när jag inte visste vilka produkter som kommer att sälja. Jag hade behövt köpa in större volymer och säkert även behövt kasta massor av etiketter. Nu slapp jag ett stort lager av förtryckta etiketter och kunde själv producera efter order.”

Vilka är de största fördelarna med att kunna producera etiketter in-house anser du?

”De största fördelarna för oss är flexibiliteten, att vi trycker precis så många etiketter vi vill ha när vi behöver dom.
Trojan Label T2-C

Idag har vi ju över 2000 produkter som behöver etiketter så det hade nog varit svårt att få ett tryckeri att göra det bättre än oss själva, både ekonomiskt och just-in-time. Vi får även volymfördelarna då vi trycker nästan alla våra etiketter i samma format. Printern är okomplicerad och lättskött vilket underlättar om någon annan behöver hoppa in på grund av sjukdom eller semester.”Vi har ju varit med på nästan hela er resa och sett utvecklingen.
Hur ser du på oss, Techprint som leverantör?

Trygghet.. jag kan lita på Techprint. Ni har hjälpt till att utveckla min produktion i takt med ökade volymer och nya produkter. Jag tror att jag hunnit med att byta upp mig 3-4 gånger under årens lopp. Ni ligger även i framkant med ny teknik och har helheten jag gillar. Jag känner att jag får och fått det som passar min verksamhet bäst hela tiden. Sen vet jag att de som jobbar med layouterna och printrarna dagligen uppskattar att de får snabb hjälp om de behöver det.


Ni kompletterade nyligen er maskinpark med laserprintern QL-300. Hur kommer det sig?

Jag ville starta en ny produktserie med bl a. eteriska oljor. Dessa behöver fyllas på mörkbruna flaskor för att inte brytas ner av ljus. Vi ville ha en genomskinlig etikett med ett tåligt tryck och vit text. Jag ringde upp Techprint och det visade sig att ni återigen hade precis det jag var ute efter.

QL-300 hade precis kommit ut på marknaden vilket gör att vi nu kan fortsätta att producera alla våra etiketter in-house. Med denna skrivare så kan vi idag trycka effektfulla etiketter på just transparant etikettmaterial.
Så denna laserprinter ger oss ännu större möjligheter att kunna skapa unika och snygga etiketter.Hur har er etikettproduktion utvecklats i takt med ökade volymer, jobbar ni annorlunda idag?

Förut jobbade vi mer mot order men idag har vi så stor omsättning att vi behöver ligga på mer färdiga produkter i lager. Idag använder vi en Trojan T2-C för att hinna med de ökade volymerna som ligger på ca. 15000 etiketter dagligen. T2-C är mer robust än tidigare printrar vi haft och kräver mindre underhåll och service trots volymerna, så det underlättar såklart också. Bläckpatronerna är 8 gånger större och vi använder större etikettrullar än tidigare. Sammantaget blir det såklart mer ekonomiskt.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut när det kommer till etiketter?

”Layouterna skapar vi på Malmökontoret där vi även underhåller hemsidan. Färdiga underlag lägger vi på servern så de blir tillgängliga. Här i Blekinge har vi etikettskrivarna med etikettprogrammet CQL-Pro där vi lägger in EAN-kod, bäst-före-datum och batch-nummer på layouten. Den som trycker etiketterna får en arbetsorder med vilka etiketter som skall köras och hur många av varje sort. Det varierar mellan 25-500 etiketter på 50-100 olika layouter per tillfälle. Varje layout har både framsida och baksida så det blir väldigt snabbt väldigt många etiketter.

En av de bästa sakerna för oss är att vi på ett enkelt sätt kan skapa en print-kö så att vi får ut alla etiketterna i den ordning vi vill, på en gång. Vi använder samma program till bägge skrivarna vilket är en stor fördel.”

Hur ser ni på framtiden när det kommer till etiketter och förpackningar?

”Vi försöker hela tiden att göra våra förpackningar ännu mer miljövänliga. Vi vill även kunna fortsätta att trycka själva utan volymkrav för få ett bra pris. Flexibilitet och minskat svinn är viktigt för oss. Nu tittar vi på en maskin som kan trycka direkt på våra förpackningar – T3-OPX från Trojan Label, både på påsar och lådor. Återvunnet material till våra etiketter är också på gång.

För framtiden ser vi oss fortsätta jobba med vad vi anser är framtidens mat och vill även fortsätta sprida kunskap och hjälpa människor att hitta en nyttigare och mer hållbar livsstil. Mer grönt, obehandlat och oprocessat. Ekologiska råvaror från naturens skafferi – för bättre hälsa & miljö.”

Nyfiken och vill veta mer om just era möjligheter för framtiden? Ring oss 042 – 29 99 40 eller fyll i vårt formulär så återkommer vi till dig och ger tips om hur!
Vi hjälper gärna till för att hitta den bästa lösningen för just er verksamhet, oavsett om det handlar om ett hundratal etiketter eller miljonupplagor
– VÄLKOMMEN TILL OSS!